Baon podcast

2024.06.01. 13:45

Bőséges lesz az idei szamócatermés – podcast

A Rádió 1 Gong Téma című műsorának vendége dr. Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke volt. Már javában tart a szamócaszezon, a szakértő mindent elmesélt, amit a témáról tudni kell.

Orosz Fanni Flóra

A beszélgetés témáját a szamócatermés adta, mely idén az eddigi jóslatok alapján gazdagnak bizonyul. Dr. Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hangsúlyozta, hogy a gazdag szamócatermés sajnos egyáltalán nem jellemző minden évre, sőt még az sem biztos, hogy a 2024-es év úgy végződik, mint ahogy a szakértők gondolják. A szamóca egy rövid szezonú, nagyon érzékeny gyümölcs. A szezon elején, az enyhe és viszonylag fagymentes télnek köszönhetően szép termést jósoltak, viszont az április közepén érkező hideghullám a szabadföldi állományokban okozott némi kárt.

szamóca, termés, Dr. Apáti Ferenc
Dr. Apáti Ferenc
Forrás: Beküldött fotó

Szamóca ameddig a szem ellát

Bár most még úgy tűnik, hogy az átlagostól jobb termés várható idén, ez mégis napról-napra változhat, melynek legfőbb befolyásoló tényezője az időjárás, például a bőséges esőzés. Hazánkban hat-hétszáz hektáron foglalkoznak szamócatermeléssel, melynek jelentős része Bács-Kiskun megyében található, minket pedig Baranya megye követ a sorban.

A teljes adásban dr. Apáti Ferenc többek között azt is elárulja, mi a különbség a szamóca, az eper és a földieper között:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!