A bakelitek szerelmesei

2 órája

Lemez Klub indult a félegyházi könyvtárban – galériával

Első alkalommal találkoztak a bakelitlemezek rajongói a félegyházi könyvtárban, ahol Dulity Kálmán kezdeményezésére kedden indult el a Lemez Klub. A kiskunfélegyházi Hanglemez-Galéria tulajdonosa havonta egy alkalommal különleges zenei csemegékkel várja a zenekedvelőket.

Vajda Piroska

Dulity Kálmán mintegy 3000 darabos lemezgyűjteményéből válogatott az első találkozóra. A lemezekről egy-egy zeneszámot szólaltatott meg és a bakelitlemezekhez fűződő személyes történeteit is megosztotta a közönséggel. Az érdeklődők megtudhatták, hogy az első lemezeit – a Bergendyt, Vivaldi Négy évszak, Muszorgszkij Egy kiállítás képei, Syriustól Az ördög álarcosbálja – 1971-ben a városháza alatt lévő egykori könyvesboltban vásárolta. Ezeket a mai napig féltve őrzi. De nem csak a félegyházi könyvesboltban vásárolt, rendszeresen kijárt Jugoszláviába, majd később nyugatra lemezekért. Bárhol járt a világban, soha nem jött haza üres kézzel, így mára csaknem háromezer hanglemez büszke tulajdonosa. Gyűjteménye számos értékes, ritka darabot tartalmaz. Neves hazai és külföldi előadók albumait. Ezeket ismerhetik meg a Lemez Klub vendégei. 

Dulity Kálmán, bakelitlemez, Lemez Klub, Kiskunfélegyháza
Dulity Kálmán 3000 bakelitlemezéből válogatott a találkozóra 
Fotó: Vajda Piroska

A bakelitlemezt nem lehet „másodállásban” hallgatni

Dulity Kálmán egy hírportálunknak adott korábbi interjúban a következőként fogalmazott: A bakelitlemez hallgatásának szertartása van: kivesszük a borítóból, ami maga is egy műalkotás, megtisztítjuk a lemezt és a tűt, már a nulladik perctől oda kell figyelni rá, nem lehet „másodállásban” hallgatni. Ahogy az egyik hazai lemezbolt tulajdonos, Pápai Sándor fogalmaz: „Az analóg a meghitt vacsora, a CD a sima ebéd, a spotify a fast food”. Hasonlóan vélekedik Dulity Kámán is, akinek minden hangulatra van megfelelő lemeze. Ha szomorú, akkor felvidítja, ha túlpörög akkor lelassítja a zene.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!