Bács-Kiskun

2024.06.28. 20:30

Így készül a házi levendulaszörp – videóval

A levendula igazi csodanövény: nem csak gyönyörű színe és jó illata miatt, de nyugtató hatása is páratlan a gyógynövények között. Sőt, isteni házi levendulaszörpöt is készíthetünk!

Orosz Fanni Flóra

A levendula különleges illatú virágát nem csak kozmetikumokban szokás felhasználni, de a gasztronómia terén is számos receptet feldobhatunk vele. A nyári kerti partik sztárja lehet például egy hűsítő citrusos-levendulás limonádé, amihez a szörpöt akár magunk is elkészíthetjük. Igaz, az időt rá kell szánni, de a végeredmény minden munkaórát megér.

levendula, szörp, recept
Mutatjuk, hogy készül a levendulaszörp
Fotó: Orosz Fanni

Hozzávalók a levendulaszörphöz:

  • 15 dkg friss levendula (csak a virág)
  • másfél kg cukor
  • másfél liter víz
  • 1 darab citrom (kezeletlen)

Elkészítés:

  1. A virágokat szedjük le a szárról. Ez nem kétperces folyamat lesz, de fontos, hogy a növény szára ne kerüljön a főzetbe.
  2. A kezeletlen héjú citromot mossuk meg és vágjuk karikákra.
  3. A vizet forraljuk fel a cukorral, majd dobjuk bele a karikára vágott citromot, a levendulavirágot és alaposan keverjük el. Lefedve, hűvös helyen 12 órát állni hagyjuk.
  4. Az idő elteltével leszűrjük és felforraljuk, majd még melegen karcsú üvegekbe adagoljuk, dunsztoljuk, majd a kamra polcára állítjuk. Felbontás után a szörpöt hűtőben tároljuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!