Kecskemét

2024.04.28. 19:50

Farkas Ágó: Egészségünk érdekében is érdemes már fiatalon rendszeresen sportolni

A testmozgás nemcsak esztétikai okból, hanem egészségügyi szempontból is nagyon fontos minden ember számára. Sajnos ma már egyre több fiatal küzd olyan betegséggel, mely sportolással és egészséges táplálkozással visszafordítható, gyógyítható lenne. Egy szép női test ráadásul rendszeres sport nélkül elképzelhetetlen – mondja Farkas Ágó, kecskeméti fitneszedző, életmód-tanácsadó.

Sebestyén Hajnalka

A Tündérszépek szépségversenyünkre jelentkező lányok nagyon csinosak, közülük sokan sportolnak és odafigyelnek arra, mit fogyasztanak. Farkas Ágó felhívja a figyelmet arra, hogy a sport minden korosztály számára ajánlott, természetesen az adott lehetőségek között. 

Farkas Ágó, kecskeméti fitneszedző, életmód-tanácsadó
Farkas Ágó, kecskeméti fitneszedző, életmód-tanácsadó
Fotó: Beküldött fotó

– A legjobb, ha már fiatalon rendszeres a testmozgás. Míg testnevelés órán a sportot sokan kényszernek érzik, 20 év felett ez már önkéntes választás. Ez a mi döntésünk, és egy pozitív jó szokásként épülhet be életünkbe. Minél előbb hozzászokunk, annál előbb mindennapjaink részévé válik, pont úgy mint az étkezés vagy az alvás – mondta Ágó.

Az elmúlt évtizedekben rohamosan elterjedt a gyorséttermi ételfogyasztás, megnőtt az egészségtelen élelmiszerek mennyisége. A szakemberek gyakran hangsúlyozzák: az élelmiszeripar hatalmas, láthatatlan terhet ró az egészséges szervezetre feldolgozott élelmiszereivel.

– Míg korábban főként a lányok azért sportoltak, hogy csinosak legyenek, ma már egyre többen az egészségük érdekében döntenek a rendszeres mozgás mellett. Szembetűnően megnőtt ugyanis a 20 év körüli lányoknál a belgyógyászati és hormonális betegségek száma, mint például az inzulinrezisztencia vagy a pajzsmirigy problémák. Szerencsére sok esetben sporttal és megfelelő táplálkozással meggyógyulhatnak, de legalábbis segíthetik a gyógyulási folyamatokat. Az anyagcsere betegségeknél mindig szükséges a mozgás, és persze az életmódváltás. A fiatal szervezet még könnyen regenerálódik. Hozzátenném, nem kell ahhoz túlsúlyosnak lenni, hogy valaki ezen betegségekben szenvedjen – jegyezte meg, majd a különböző mozgásformákról szólt.

– Olyan sportágat válasszunk, mely kedvünkre való, így könnyebben rá tudjuk venni magunkat, hogy beillesszük a hétköznapi programjaink közé. 

Az előbb említett betegségeknél azonban célszerű a fitneszt vagy a kardió edzéseket választani. Otthon is bárki edzhet, de akkor is elengedhetetlen, hogy szabályosan végezze a mozgásokat, különösen a sportsérülések elkerülése miatt. Hetente három aktív edzés már célravezető – hangsúlyozta.

A betegségek kapcsán még egy fontos dologra rámutatott a szakember.  – Az inzulinrezisztencia, a nőgyógyászati problémák, a PCOS, pajzsmirigy betegségek, ha nincsenek kezelve, akkor a beteg egy spirálba kerülhet, és hozzák az újabb és újabb megbetegedéseket, melyek akár korai meddőséghez is vezethetnek, melyre nagyon fontos, hogy időben odafigyeljenek a fiatal lányok is. S még egy dolog. Nem tartom elfogadhatónak, hogy a lányok számára természetes, ha túlsúlyosak. A legfontosabb az egészséges testkép kialakítása, de ez nem függ össze azzal, hogy a túlsúlyt ne kellene kezelni. 

A külső megjelenés csak egy dolog, fontos figyelembe venni, hogy a felesleges testtömeg már korai életkorban is egészségügyi kockázattal is jár. 

Nem ajánlatos, hogy a nem megfelelő testtömeg indexet (BMI), vagy a túl magas testzsír-százalékot elfogadják, nem törődnek a kialakulás okával, vagy a fennálló helyzet megszüntetésével. Másik problémát abban látom, hogy valaki életmódot vált, lefogy, jól érzi magát, aztán az eredmény megtartásával már nem foglalkozik. Az egészséges életmód, nem egy pár hónapig tartó diéta. Egy életen át érdemes ezt a viselkedést fenntartani. A súlyingadozás ( jo-jo effektus) is nagyon megterheli a szervezetet. Én arra buzdítok mindenkit, hogy igenis mozogjon, saját lelki és testi egészsége érdekében, mert ez az a hosszú távú befektetés, ami 100 százalékban biztos sikerre vezet – mondta végül Ágó. 

Jelentkezz a Tündérszépek 2024 versenyére!

Idén ötödik alkalommal indította útjára a Mediaworks Hungary Zrt. a Tündérszépek országos szépségversenyt, amelyre már jelentkezhetnek a Bács-Kiskun vármegyében élő, itt született vagy itt tanuló hölgyek.

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Bács-Kiskun vármegye szépségei Csongrád-Csanád, valamint Békés vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indult. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!