2023.09.19. 19:45
Séfek séfe műsorban bizonyít a Kígyósi Csárda konyhafőnöke
Tudásáról ad számot nap mint nap a TV2 Séfek séfe műsorában a fülöpszállási Kígyósi Csárda 29 éves konyhafőnöke, Balog Martin. A fiatal szakácsnak nem ez az első komolyabb megméretése, hiszen idén Pottondi Nándor kollégájával elhozták az első helyet a Magyarország étele versenyről.
A siker kulcsa a tenni akarás és a szorgalom – vallja Balog Martin
Forrás: TV2
Balog Martin, bár nagyon felkészült a versenyre, a válogatón nem minden a terv szerint alakult. Ételét, a roston fogasfilét kecskesajtos puliszkával, nagyon elrontotta. A zsűri két tagja Krausz Gábor és Wolf András bizalmat szavazott a fiatal szakácsnak, így bekerült a New York Kávéház séfjének csapatába.
– A válogatón az új környezet miatt blokkoltam le, és semmi sem úgy sikerült, ahogy azt előre elterveztem. Az étel elkészítése is sokkal lassabban ment, mint otthoni körülmények között. A forgatás mind szellemileg, mind fizikailag rendkívül megterhelő volt számomra. Lassan megszoktam a milliőt, teljes odaadással tudtam dolgozni. A színvonal nagyon magas, és ahhoz, hogy „megugorjam a lécet” fejben nagyon ott kell lenni, a váratlan helyzeteket a lehető leggyorsabban lereagálni – fogalmazott Balog Martin.
A Kígyósi Csárda konyhafőnöke kiváló csapattagnak bizonyult, fegyelmezetten, nagy szakmai hozzáértéssel tette és teszi a dolgát. – Amikor főzök, akkor főzök és nem vitatkozom. A felesleges szócséplés az étel rovására megy. Persze, amikor ott az ideje, nem rejtem véka alá a véleményem. Előfordul az is, hogy nem vagyok éppen a legudvariasabb, de ami a szívemen, az a számon. Arra azért mindig ügyelek, hogy ne bántsak meg senkit, ha szükséges, inkább segítsek – fogalmazott Martin.
A 29 éves fiatalember nemcsak a versenyen adott tanúbizonyságot segítőkészségéről, sokszor név nélkül áll a nemes ügyek mellé. Sosem felejti el honnan indult, ennek okán számos alkalommal támogatta egykori iskoláját, vette át a közel két évtizedes múltra visszatekintő Viczián Eszter Emlékdíj gondozását, de kiveszi a részét tehetséges diákok felkarolásában is. Gyakran tart bemutató órát, előadást, interaktív foglalkozást szülőfalujában és a környező településeken a gyerekeknek. Martin tavaly, kollégáival egy több mint 22 négyzetméteres hidegtállal nem hivatalos világrekordot is felállított, a becsületkasszába befolyó pénzt Szűcs Péter soltszentimrei mozgássérült javára ajánlották fel.
– Szeretem az újabb és újabb kihívásokat, mert ezek visznek előre. Az egy helyben toporgás, nem vezet sehová. Tenni, menni, csinálni kell, kipróbálni magam, ahol tudom. Nagyon sokat köszönhetek Somogyi Györgynek, a Kígyósi Csárda konyhafőnökének. A legnagyobb szakmai tekintély számomra Varga Károly olimpiai és világbajnok mesterszakács, az ő példáját igyekszem követni – fogalmazott Balog Martin.
Martin nem akart szakács lenni
Nem voltam jó tanuló, leginkább a csibészségen és a focin járt az eszem. Szakácsnak gyermekkori barátom hatására álltam, de az első időkben itt sem számítottam eminens diáknak. Szakoktatóm meg is jegyezte, hogy ha így folytatom, nem lesz belőlem semmi. A mesterséget a Kígyósi Csárda konyhafőnökei szerettették meg velem. Egyre több örömöt leltem a főzésben, amit megpróbálok a legmagasabb színvonalon űzni – tette hozzá Balog Martin, aki öt éve a Kígyósi Csárda konyhafőnöke.