Elismerések

2 órája

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjait szerdán a Pesti Vigadóban.

MW

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter (szemben, b) beszél, mellette Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke (j) a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2024. július 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Magyar Művészeti Akadémia, amely az alapító, örökös és tiszteletbeli elnök Makovecz Imre kezdeményezésére jött létre, felelősséget visel a teljes magyar kulturális életért itthon és határainkon túl, képviselve és hangsúlyozva a magyarság kulturális egységét, amelyet minden sokszínűségével a magunkénak mondhatunk - mondta Turi Attila, az MMA elnöke a díjátadó ünnepségen.

Makovecz Imre szavait idézte, aki szerint 

egy műalkotás valódi értékét nem az önkifejezés, hanem a kultúra valós közvetítése adja.

Turi Attila megköszönte a díjazottak elkötelezettségét, kiemelve: „vállalják, hogy lelkeinket röptetik, világunkat tágítják a magasabb dimenziók felé."

Az ünnepségen az építőművészeti, a film- és fotóművészeti, az iparművészeti és tervezőművészeti, az irodalmi, a képzőművészeti, a művészetelméleti, a népművészeti, a színházművészeti és a zeneművészeti tagozati díjat adták át.

Építőművészeti díjat Balogh Balázs és Mányi István építészek, a Szőts István film- és fotóművészeti díjat Heves László fővilágosítónak és Kaiser Ottó fotóművésznek ítélték oda.

Iparművészeti- és tervezőművészeti díjban Illés Csaba és Üveges Péter formatervező, irodalmi díjban Cseke Péter irodalomtörténész és Veszelka Attila költő részesült.

A képzőművészeti díjat Olajos György képzőművész és Éltes Barna szobrászművész, a Cs. Szabó László művészetelméleti díjat Palotai János esztéta és Biernaczky Szilárd etnológus, irodalomtörténész, költő kapta.

Erdélyi Zsuzsanna-díjat, az MMA Népművészeti-díját Ament Éva népi iparművész és Horváth Szilárd művészetpedagógus, televíziós szerkesztő-műsorvezető érdemelte ki.

A színházművészeti díjat Lőrincz Ágnes és Koltai János színművészek kapták, a Szőnyi Erzsébetről elnevezett zeneművészeti díjban Némethy Attia zongoraművész és Zelinka Tamás zenei ismeretterjesztő, a Parlando szerkesztője részesült.

Az MMA tagozatai minden évben két-két személynek ítélik díjaikat, amelyek egyike a lehetőség szerint külhoni művészek és szakemberek pályáját és alkotásait ismeri el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!