Fellendülés

3 órája

Orbán Viktor ismertette az új gazdasági programot, amelynek alapja a gazdasági semlegesség politikája

A gazdaságpolitika, illetve az új gazdasági program volt a fókuszban Orbán Viktor évadnyitó, zártkörű beszédében az esztergomi kihelyezett frakcióülésen – írja a Magyar Nemzet.

MW

Orbán Viktor a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Esztergomban

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Fidesz–KDNP-frakció megkezdte évadnyitó kétnapos kihelyezett frakcióülését Esztergomban. A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági programot hirdetett az árvíz miatt a szokásosnál későbbi időpontra halasztott eseményen. A miniszterelnök véleménye szerint a gazdasági semlegesség fordulatot hoz majd 2025-től, a kormány célja, hogy hazánk az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedést érjen el.

A kormányfő úgy látja, a világ a járvány és a háború kitörése óta gyökeresen megváltozott. Ha ezt egyszerűen akarjuk a gazdaságban leírni, akkor azt tudjuk mondani: a Kelet fel-, a Nyugat pedig lefelé tart. Véleménye szerint maximum tíz év, és a legeket a világgazdaságban mind Keleten fogják sorolni.

Orbán Viktor most is megerősítette:

Brüsszel és a nyugati világ erre a helyzetre úgy válaszolt, hogy gazdasági hidegháborút hirdetett. 

Magyarországnak azonban ez a gazdasági hidegháború nem jó. Magyarország a gazdasági hidegháborúból is szeretne kimaradni. Hangsúlyozta: ha hazánk sikeres akar lenni, akkor gazdaságilag semlegesnek kell lennie. Magyarországnak a saját útját kell járnia, csak azt szabad átvenni nyugatról és keletről, ami hasznos és észszerű. El kell utasítani mindent, ami árthat a magyaroknak.

Beszédében a kormányfő pontos célt is kijelölt: 

Nekünk az Európai Unió átlagos növekedését meghaladó növekedési szintre van szükségünk!

Ezt pedig véleménye szerint csak a gazdasági semlegesség politikájával lehet az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedést elérni a magyar gazdaságban. A magas gazdasági növekedéshez Orbán Viktor véleménye szerint szabad kereskedelemre van szükség a gazdaságban nyugat és kelet felé egyaránt. A gazdasági semlegesség politikájával a magyar gazdaság növekedési ütemét a három és hat százalék közötti sávba tudják emelni, és az új gazdaságpolitika már 2025-től erősebb növekedési pályára fogja vinni a magyar gazdaságot.

Új gazdaságpolitikához új szereplőkre van szükség

Ez az új típusú gazdaságpolitika azonban új eszközöket is igényel: szükség van a gazdasági szereplők, a kamara, az érdekképviseletek, a munkavállalói szervezetek egyetértésére, hiszen a kormány nem a fejük felett akar dönteni róluk. Új egyezséget szeretnének kötni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal egy többéves, a gazdasági növekedésen alapuló béremelési programról. Ezzel az egyezséggel előre kiszámítható módon fogják elérni három év alatt az ezer eurós minimálbért és az egymilliós átlagbért.

A miniszterelnök itt azonban még nem állt meg.

Szeretnék megduplázni az exportképes kis- és középvállalkozások méretét, ehhez új gazdasági tervre, Demján Sándor-tervre és tőkejuttatásra van szükség, minden kis- és középvállalkozásnak elérhető módon.

Szót ejtett a már korábban is beharangozott munkáshitelről is, véleménye szerint a diplomások mellett a képzett munkaerő is nagyon fontos, ezért munkáshitelt szeretnének bevezetni 2025-ben: a diákhitelhez hasonlóan a dolgozó fiataloknak is nulla kamatozású hitelt fognak adni. A munkáshitel segíti a fiatalok életkezdését és hozzájárul a gazdaság erősödéséhez.

A kormányfői beszédből nem maradhatott ki az értékelés sem. Orbán Viktor elmondta, hogy a háborús infláció és az energiaválság az ingatlanok árát is felvitte Magyarországon és Európában is. A magyar emberek többsége saját tulajdonú ingatlanban él, és a magyarok elsősorban a saját lakásban, a saját házban bíznak. Magyarországon a megfizethető lakhatás érdekében meg kell duplázni a lakásépítések számát, és a bankoknál öt százalék alá kell szorítani a lakáshitelek kamatát.

Summa summarum, összegzett a miniszterelnök, három ponton avatkoznak a magyar gazdaságba: 

megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem és munkáshitel, Demján Sándor-program és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak!

A Magyar Nemzet cikke IDE KATTINTVA folytatódik!

Kocsis Máté: a gazdaság kezd magára találni

„Ma és holnap megtartjuk az árvíz miatt elhalasztott frakcióülésünket Esztergomban” – írja közösségi oldalán a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté bejegyzésében rámutat arra, hogy „a gazdaság kezd magára találni, és ez alapot ad arra, hogy részleteiben is megbeszéljük, milyen új intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy ez a hétköznapokban is érezhető legyen – a bérekben, a lakhatásban, a vállalkozásoknál.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában