Koalíciók Napja

2024.05.07. 12:30

Nagy Márton: a mesterséges intelligencia megkerülhetetlen

A mesterséges intelligencia (MI) megkerülhetetlen, egyre fontosabb szerepe lesz, ugyanakkor a globális gazdaságban mindenki a saját technológiáját védi, a kereskedelmi háborúk pedig akadályozzák a technológiai fejlődést – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy konferencián kedden, Budapesten.

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tart a Koalíciók Napja 2024 konferencián Budapesten, a Europa Event Centerben 2024. május 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Koalíciók Napja 2024 rendezvényen a miniszter kijelentette: 

az MI egyre inkább az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus központi eleme, az EU közben fokozatosan leszakad, a digitalizációban és az MI-fejlesztésekben Európa lemarad Kínától és az Egyesült Államoktól.

Rámutatott: a következő években a mesterséges intelligencia lehet a gazdaság egyik fő hajtóereje. Magyarország a nemzeti érdeket szem előtt tartó, nyitott és pragmatikus hozzáállást tanúsít a globális kihívásokkal kapcsolatban – mondta.

A tárcavezető szerint a magyar digitális infrastruktúra fejlettsége kedvező alapokat biztosít a digitális átalakuláshoz. A magyarországi digitalizációs előrehaladás számos kihívással néz szembe, a technológiai infrastruktúra, a digitális készségek területén, vagy a vállalkozások digitalizációjában.

A digitalizáció támogatja a munkatermelékenység konvergenciáját az unió átlaga felé – mondta a tárcavezető. A magyar vállalkozások szerint is jelentősen emelkedni fog az MI fontossága.

Elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium kialakítja a megfelelő szabályozási környezetet, a kormány együttműködik a legnagyobb távközlési szolgáltatókkal a digitalizáció fejlesztése érdekében. A modern ipari technológiák elterjedését a kormány az élelmiszeriparban is segíti, ahogy a járműipar, egészségipar, alapanyagipar ágazatokban is.

Nagy Márton a tervek között említette, hogy 

a kormány 2030-ra szeretné megduplázni a hazai IKT-szektor hozzájárulását a GDP-hez, és elérni, hogy a vállalati beruházások 50 százalékát az ipar 4.0 megoldások tegyék ki.

Kitért arra, hogy a hazai techcégeknek 

kitörési pont lehet az űripari beszállítói láncba történő bekapcsolódás, a globális űripar értéke a becslések szerint 2035-re 630 milliárd dollárról 1800 milliárd dollárra emelkedhet, Európa-szerte csaknem 230 ezer munkahelyet biztosít. Magyarország 2015 óta tagja az Európai Űrügynökségnek (ESA), az ország első űrstratégiáját 2021-ben fogadták el.

Elmondta, hogy hamarosan elkészül a világ első átfogó MI-szabályozása (AI Act), amely hozzájárul a fogyasztók fokozottabb védelméhez és azonos feltételeket teremt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a szabályozás bonyolult, és bürokratikus akadályt képezhet az innováció kiteljesedésében. A magyar uniós elnökség alatt pedig elkezdődik a felkészülés az AI Act végrehajtására – fűzte hozzá.

Szolnoki Szabolcs, az NGM technológiáért felelős helyettes államtitkára arról tájékoztatott, hogy a technológiai kulcsterületeken stratégiában rögzítik a kormányzat következő évekre szóló célkitűzéseit, és azt folyamatosan frissítik. 

A Drón stratégia elkészítése folyamatban van, emellett fontos a hazai űripari beszállítói hálózat versenyképességének növelése.

A Neumann Technológia Platform szervezésében megvalósuló Koalíciók Napja rendezvény az innováció és a technológia terén kiemelkedő szerepet játszó négy iparági koalíció – az 5G, a Mesterséges Intelligencia, a Blockchain, valamint a Drón Koalíció – éves találkozója.

Nagy Márton a Microsoft képviselőivel, köztük a vállalat vezető jogtanácsosával, Robert Ivanschitz-zal tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megbeszélést folytatott a Microsoft, vagyis a világ legnagyobb szoftvervállalatának képviselőivel, köztük Robert Ivanschitz-zal, a cég jogi és vállalati ügyekért felelős vezető jogtanácsosával, aki egy olyan szakemberekből álló csapatot irányít, amely Közép-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában összesen mintegy 109 országban segíti a vállalat üzleti tevékenységét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a találkozó főbb témáit Magyarország EU elnökségi tervei, a mesterséges intelligencia (MI) szabályozási kérdései, valamint az MI állami szektorban való felhasználásának lehetőségei képezték.

A felek a megbeszélés folyamán egyetértettek abban, hogy az olyan fejlett technológiák, mint az 5G, a Big Data, vagy az MI használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává váltak

 – írják a közleményben.

Nagy Márton az MI szabályozásával kapcsolatban kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és Magyarország kormánya számára az MI elsősorban versenyképességi kérdés.

A miniszter ismertette a magyar álláspontot, amely szerint az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket támogató, a kkv-k kitettségét csökkentő szabályozásra van szükség. Az a megközelítés elfogadható és támogatható, amely a személyeket és intézményeket védi, de a technológia fejlődését nem korlátozza, a bürokráciát feleslegesen nem növeli, továbbá a tagállamok számára kellő mozgásteret biztosít. Ezért az MI terén is erősíteni kell az európai autonómiát, szuverenitást, és támogatni kell a nemzeti nyelvi modellek létrehozását – közölte az NGM.

Nagy Márton nyomatékosította, 

a digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja hazánkban,

viszont a kormányzat célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon. Ezért van különösen nagy jelentősége annak, hogy az MI rendelet hazai végrehajtása során a magyar fejlesztéseket és a magyar vállalkozásokat támogassa és segítse. Azáltal, hogy a magyar gazdaság szereplői hatékonyan alkalmazzák az új technológia nyújtotta lehetőségeket, és ezzel a piacon versenyelőnyre tesznek szert, érdemben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország kormánya 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!