Keddi színes hírek

2024.07.02. 07:52

Meseszép helyen nyaral Szoboszlai Dominik

Friss hírek a labdarúgó-Európa-bajnokságról.

MW

Szoboszlai Dominik a mérkőzésen megsérült Varga Barnabás mezében ünnepli a csapat győzelmét a labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia – Magyarország mérkõzés végén a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kiderült, hol nyaral Szoboszlai Dominik

Szoboszlai Dominiknek még néhány hétig nem kell jelentkeznie a klubjánál, a Liverpoolnál, így kihasználja a szabadidejét. Előbb Budapesten bulizott, kedden pedig már az olasz tengerpartról jelentkezett be. Az Instagram-történetben megosztott, szerdáig elérhető videó tanúsága szerint a 23 éves középpályás a Nápolyi-öböltől egy sóhajtásnyira, a meseszép Amalfi mellett, Conca dei Marinin nyaral – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Vertonghen már az öngólosok rangsorában is csúcstartó

Jan Vertonghen lett a legidősebb labdarúgó, aki Európa-bajnokságon öngólt szerzett az IFFHS szerint.

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet anyagában a Franciaország– Belgium (1-0) nyolcaddöntő kapcsán kiemelte, hogy

 157., és vélhetően utolsó válogatott meccsén Vertonghen – aki e mutatóban nemzeti rekorder –, nemzetközi pályafutása során először talált be a saját kapujába. Mindezt 37 évesen és 68 naposan tette, ezzel az Eb-ken öngólt szerző legidősebb játékosok korlistáján is az élre ugrott.

VERTONGHEN, Jan; THURAM, Marcus
A francia Marcus Thuram (j) és a belga Jan Vertonghen a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország - Belgium mérkőzésen a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 1-jén
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

A mostani Eb-n Franciaország mindkét győzelmét – a belgák előtt az osztrákok ellenit is – öngólnak köszönhette, Vertonghené pedig összességében már az ötödik ilyen találat volt, amellyel a rivális csapat játékosa a franciákat kontinensviadalon segítette.

A portugál Diogo Costa lett az első kapus a labdarúgó Eb-k történetében, aki a büntetőpárbajban három 11-est hárított,

 miközben egyszer sem vették be a kapuját - írta az IFFHS a hétfői hosszabbításos meccsről, amelyet a nyolcaddöntőben Portugália és Szlovénia vívott egymással.

 A 39 éves portugál sztár, Cristiano Ronaldo az első futballista, aki kontinensviadalon a rendes játékidőben (90 vagy 120 perc alatt) két büntetőt is elhibázott: a szlovénok elleni mérkőzésen Jan Oblak kitenyerelte a lövését, 2016-ban pedig, az osztrákokkal játszott meccsen a kapufát találta el.

A csúcstartóként a hatodik Európa-bajnokságán szereplő Ronaldo, aki a portugál továbbjutást hozó hétfői találkozón a tizenegyesét a szétlövéskor már értékesítette, a mostani Eb-n mindenkinél többször próbálkozott kapura lövéssel, de 20 kísérletéből egyszer sem született gól.  

Ronaldo csapattársa, a hátvéd Pepe lett a legidősebb játékos 41 évesen és 126 naposan,

aki az egyenes kieséses szakaszban világbajnokságon vagy Eb-meccsen szerepelt, megdöntve ezzel Peter Shilton rekordját, aki az 1990-es vb-n 40 évesen és 192 naposan védte az angolok kapuját az olaszok elleni bronzmérkőzésen.

A németországi Eb-n már eddig 10 öngól született, ugyanannyi, mint az előző Európa-bajnokságon összesen.

A híres ketrecharcos is védelmébe vette a tizenegyest kihagyó Ronaldót

A Cristiano Ronaldóval jó kapcsolatot ápoló ír ketrecharcos, Conor McGregor is megszólalt, miután az ötszörös aranylabdás klasszis tizenegyest rontott a Portugália–Szlovénia közötti nyolcaddöntő hosszabbításában – szúrta ki az Origo.

Az Eb-n még gól nélküli Cristiano Ronaldo több nagy lehetőséget is elszalasztott a meccsen, a rendes játékidő ráadásában büntetőből sem talált be – sorozatban 24 sikeres tizenegyes után rontott ismét – így a portugálok hosszabbításra kényszerültek. A kihagyott büntető után az ötszörös aranylabdás keservesen zokogott, a csapattársainak kellett vigasztalni és lelket önteni belé.

Portugal v Slovenia: Round of 16 - UEFA EURO 2024
Cristiano Ronaldo az elrontott tizengyes után
Fotó: NurPhoto/AFP / Forrás: Ibrahim Ezzat

A meccs után Ronaldo került a reflektorfénybe, akit kemény kritikával illettek, sőt a szabadrúgásai miatt is kapott bírálatokat, mivel a nyolcaddöntős találkozón egyik sem jelentett különösebb veszélyt Jan Oblak kapujára.

A UFC legendás ketrecharcosa, Conor McGregor azonban védelmébe vette Ronaldót, akit támogatásáról biztosított.

Ilyen az igazi szenvedély a hazáért! Cristiano, te vagy a valaha volt legjobb futballista, aki a jelenlétével megtisztelte ezt a földet! Isten áldjon, testvérem! A múlt dicsőség! A jelen a történelem!

– üzente Instagram-sztorijában a portugál sztárnak McGregor, aki az Eb előtt sokkoló bejelentést tett, ugyanis 60 ezer dollárt (nagyjából 22 millió forintot) tett fel arra, hogy Ronaldo ismét az Eb legjobb góllövője lesz és elnyeri a torna aranycipőjét.

A 39 éves csatárnak azonban még nincs gólja az idei kontinenstornán, pedig ha betalálna, ő lenne az Európa-bajnokságok történetének legidősebb gólszerzője. 

Jelentős bírságot kapott az MLSZ a szurkolók miatt

Az UEFA 1 293 645 eurónyi pénzbüntetést rótt ki a nemzeti labdarúgó-szövetségekre a németországi Európa-bajnokság csoportkörei alatt – derül ki a The Athletic összegzéséből, amely szerint a legnagyobb összeg a horvát válogatottat terheli. Déli szomszédunknak 220 875 eurót kell lerónia szurkolói miatt, akik pirotechnikai eszközöket használtak és tárgyakat dobáltak a pályára.

Magyarország a kétes dicsőségtábla középmezőnyének élét jelentő hetedik helyen áll, amiért a Magyar Labdarúgó-szövetségnek összesen 82 250 eurót (hozzávetőleg 32 millió forintot)  kell fizetnie, szintén a szurkolói magatartás miatt.

A büntetést még a házigazdák sem tudták elkerülni, nekik a játéktér védelmének hiányosságai miatt kell kinyitniuk a pénztárcájukat, hogy 23 375 eurót vegyenek ki belőle. Albániának és Szerbiának pedig még a „sporteseményhez méltatlan üzenet” közvetítését is a szemére vetették.

A huszonnégy résztvevő ország közül mostanáig csupán a franciák, a szlovákok és a spanyolok úszták meg UEFA-bírság nélkül.

Mbappé még hetekig csak maszkban játszhat

„Hozzá kell szoknia, mert még hetekig rajta lesz játék közben. Eleinte nagyon kényelmetlen volt neki, de már belenyugodott, hogy viselnie kell” – közölte Didier Deschamps, a  a németországi Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jutott franciák szövetségi kapitánya Kylian Mbappé maszkjával kapcsolatban. A franciák futballsztárja orrcsonttörés miatt hordja a védőeszközt.

firo : 21.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Group Stage, M20, Match 20, NED, Netherlands - FRA, France
Mbappé a maszkban még a hollandok ellen vívott csoportkörös meccs előtt
Fotó: DPA/AFP / Forrás: Ralf Ibing

A Paris Saint-Germaintől nemrég a Real Madridhoz szerződött csatár a belgák ellen 1-0-ra megnyert hétfői nyolcaddöntő előtt nyilvánosan panaszkodott a maszkra.

Borzasztó így játszani. Folyamatosan cserélgetem, mert mindig van valami, ami zavar, vagy nem működik. Emellett nem tetszik, és izzadok is alatta, mindig ki kell csorgatni az izzadságot

– sorolta a 25 éves világbajnok. „Az első napon olyan érzés volt, mintha egy 3D-szemüveget tettem volna fel, és mintha nem is én lettem volna mögötte.”

A válogatott csapatkapitánya – akinek az osztrákok elleni csoportmérkőzésen tört el az orra – eddig egy gólt szerzett az Eb-n, és jobbára csak felvillanásai voltak a pályán.

A franciák a portugálokkal csapnak össze az Eb pénteki, hamburgi  negyeddöntőjében.

Így őrjöngött a portugál kommentátor a tizenegyespárbaj alatt (videó)

Portugália hosszabbítás után, tizenegyesekkel ejtette ki Szlovéniát a labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, így bejutott a legjobb nyolc közé. A portugál kommentátor, Nuno Matos a büntetőpárbaj alatt őrületes műsort csinált, az interneten pillanatok alatt sztárrá, mémmé vált – hívta fel a sajtómunkás alakítására a figyelmet az Origo.

„Hülye” – De Bruyne sértődötten faképnél hagyta az újságírókat 

A belga válogatott a 2002-es vb után a 2014-es világbajnokságon járt először világversenyen, s akkor rögtön a negyeddöntőig jutott. Annak a tíz évvel ezelőtti csapatnak a gerincét nevezték a belga aranygenerációnak, hiszen olyan, akkor még fiatal sztárok alkották, mint Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Eden Hazard vagy éppen Romelu Lukaku. Ők ma már mind harminc felett vannak, Hazard már vissza is vonult, a Real Madrid sérült kapusa, Courtois pedig nem volt ott a németországi Eb-keretben. De az „aranygenerációt” még mindig képviselte a 32 éves De Bruyne, a 31 éves Lukaku és a 35 éves Axel Witsel. A nyolcaddöntőben azonban egy öngól miatt kiestek Franciaország ellen.

De BRUYNE, Kevin
A belga Kevin De Bruyne a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország–Belgium mérkőzés után a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 1-jén
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

De Bruyne a meccs után a vegyes zónában meg is kapta a kérdést arról, hogy hanyatlik-e a belga aranygeneráció, és nem örült ennek – számol be róla a Magyar Nemzet. Visszakérdezett, hogy a franciáknak, az angoloknak, a németeknek vagy a spanyoloknak nincs-e aranygenerációja. Majd megköszönte, és faképnél hagyta az újságírókat, kifelé menet pedig csak annyit mondott jól hallhatóan, hogy: „hülye”.

Hétfői hírfolyamunkat itt találja:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában