2019.03.22. 10:37
Van, amit inkább főve érdemes enni
Azt gondolnánk, hogy a legtöbb zöldség, gyümölcs a természet adta formájában, vagyis nyersen a legegészségesebb. Pedig ez nincs mindig így: egyes növényeket jobb megfelelően elkészíteni, mielőtt nekilátnánk az evésnek.
Forrás: Shutterstock
Bár a szakértők rendre a feldolgozott termékek ellen foglalnak állást, és ahogy beköszönt a tavasz, kínálják is magukat a friss zöldségek, gyümölcsök, bizonyos élelmiszereket jobb, ha főve fogyasztunk – írja cikkében a Maszol. A portál a Prevention-re hivatkozva listába szedte azokat a zöldségeket, amelyeket jobb főve, mint nyersen fogyasztani.
1. Sárgarépa
Azt mindenki tudja, hogy a répa jó a szemnek, ugyanis béta-karotint tartalmaz (ez adja jellegzetes színét), amelyből szervezetünk A-vitamint állít elő. Ez javítja a látást, szabályozza az immunrendszer működését, biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését.
Ám kutatások szerint a főtt répa béta-karotin koncentrációja magasabb, mint a nyersé,
így érdemes inkább megfőzni fogyasztás előtt – ismerteti az írás.
2. Tökfélék
A tökféléket is a béta-karotin és egyéb antioxidáns-tartalmuk miatt érdemes megfőzni: a hőkezelt tökből gyorsabban és könnyebben szívódnak fel szervezetünkben a tápanyagok – áll a cikkben.
3. Paradicsom
Bár a főzés hatására a paradicsom C-vitamin tartalma csökken, de nagyobb mennyiségű likopin szívódik fel. Ez az antioxidáns csökkenti a rákos megbetegedések és a szívroham kockázatát.
4. Spenót
A spenót gyakorlatilag az aduász: nemcsak vastartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Nyersen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, riboflavint és C-vitamint,
hőkezelve pedig A- és E-vitamint, fehérjét, rostokat, cinket, kalciumot, valamint vasat.
5. Spárga
Mint a cikkben olvasható, a spárga vastag sejtfalai megakadályozzák, hogy szervezetünkben felszívódhassanak a vitaminok (A-, C- és E-vitamin) és antioxidánsok, a sejtfal azonban főzés hatására lebomlik, így érdemes inkább főve fogyasztani ezt a zöldséget.
Borítókép: illusztráció