Kék hírek, bulvár

2008.11.06. 14:54

Az ügyészségen vannak a Kolompár-ügy iratai

A Kecskeméti Városi Ügyészségnek 30 napja van arra, hogy eldöntse, vádat emelnek-e az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ellen.

hirszerzo.hu

Megérkezett az ügyészségre a nyomozati anyag Kolompár Orbán ügyében. A Kecskeméti Városi Ügyészségnek 30 napja van arra, hogy eldöntse, vádat emelnek-e az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ellen - mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese csütörtökön.

Kolompár Orbánt és három társát - köztük a feleségét és egyik rokonát - azzal gyanúsítják, hogy 14 millió forint munkahelyteremtésre szánt állami támogatást fiktív számlák segítségével tűntettek el a Kiskunmajsai Roma Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezeten keresztül.

A kiskunmajsai szervezet működése az Országos Foglalkoztatási Alapnak szúrt szemet még tavaly, ezért feljelentést tett a hatóságoknál. A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala tavaly augusztusban rendelt el vizsgálatot, sokáig ismeretlen tettes ellen nyomoztak.

Az üggyel kapcsolatban több helyen tartottak házkutatást a nyomozók. Ekkor kerültek elő olyan bizonyítékok, amelyek arra utaltak, hogy más roma szervezeteken keresztül valakik további állami pénzekhez próbáltak - részben sikerrel - hozzájutni.

Ez az ügy négy szervezetet érint: a Kiskunmajsai Roma Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezetet, illetve a keceli és a mélykúti hasonló szervezeteket valamint egy, a cigányság foglalkoztatásával kapcsolatos közhasznú társaságot.

Az eddigi gyanú szerint a négy szervezeten keresztül ismeretlenek 255 millió forint állami támogatást próbáltak lehívni, ebből 140 milliót sikeresen. A támogatások elnyeréséhez fiktív számlákat használtak. Ezekben az ügyekben még nyomoznak.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a Független Hírügynökségnek korábban úgy nyilatkozott, hogy az üggyel kapcsolatban semmit nem tud mondani, az ügyészség teszi a dolgát, meg kell várni a vizsgálat végét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!