Fellépés

2024.05.12. 15:20

Száznál több táncos az Első Miskei Néptánc Találkozó színpadán – galériával

A miskei sportcsarnokba igyekvő, színesebbnél színesebb népviseletbe öltözött csoportok több mint száz táncosa jelezte, hogy az alkalomra felállított nagyszínpadon gazdag és program várható. A jó szervezésnek és hírverésnek köszönhetően a kezdésre a nézőtér is zsúfolásig megtelt, ugyanis a helyi és környékbeli, többnyire már ismert folklóranyag mellett a távolabbi településekről érkezők repertoárjában is számos új szerepelt.

Zsiga Ferenc

A szervezők abban bíznak, hogy a főpróbának tekinthető első találkozót továbbiak követik, kiemelkedő színfolttal gazdagítva Miske és Drágszél kulturális eseményeit és programkínálatát. A néptáncgálán Bács-Kiskun csodálatos magyar és nemzetiségi tánc- és zenei világa került középpontba. 

Miskei Néptánc Találkozó
Több település táncosait láthatta a közönség a miskei találkozón
Fotó: Zsiga Ferenc

– Amikor tavaly augusztusban a Rozmaring Hagyományőrző Egyesület vezetőivel leültünk egy pályázati lehetőségről egyeztetni, csak bíztunk benne, hogy ez a mai délután létrejön és sok vendégszereplés után a Miske-Drágszél Hagyományőrző Egyesület is lehet egy nagyobb hagyományőrző találkozó házigazdája. Ez most megvalósul, az egyesület nyertes Magyar Falu Program pályázatának köszönhetően. A jelenleg három korosztályos csoporttal és a gyerekcsoporttal elért ezüst minősítés, a hetedszer begyűjtött kiváló minősítés bizonyítja, hogy az egyesület méltón őrzi és képviseli Miske szlovák, és Drágszél pota hagyományait – mondta köszöntőbeszédében dr. Serfőző Csaba polgármester. 

Tizenhét órakor aztán felgördült a képzeletbeli függöny, hogy a következő bő másfél órában a Garai Székelykör Egyesület, a Kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes, a Szakmári Hagyományőrző Egyesület és a házigazda Miske-Drágszél Hagyományőrző Egyesület csoportjai az Iszkába zenekar kíséretében nyújtsanak maradandó élményt a még távolabbi településekről is érkező közönségnek. 

Az első, majd a néptánc gálát záró fellépő a találkozó házigazdája, az ötvenfős, három korosztállyal működő Miske-Drágszél Hagyományőrző Egyesület volt. Előadásukban a Szuszeda to hovari néven, magyarországi szlovák táncokat mutattak be. Mint a továbbiakban beigazolódott, a lendületes kezdés jól megalapozott a végig különösen jó hangulatú, és minden ízében minőségi folklórprogramnak. 

A folytatásban a Szakmári Hagyományőrző Egyesület Bajai Danubia AMI-hoz tartozó Nádikó csoport csillantotta meg tudását, előadásukban ezúttal felcsíki táncokat adtak elő. Harmadikként a több mint 40 éves múltra visszatekintő, Markó Jánosné vezette Kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes mutatkozott be. Műsorukon isaszegi táncok, majd később kiskőrösi táncok szerepeltek. 

Alig ült el a közönség tapsa, a színpadon máris a Garai Székelykör Egyesület ifjúsági tánccsoportja ropta, akik mint bizonyították, a garai horvát, német, bukovinai székely táncokon túl szívesen ismerkednek más tájegységek néptáncaival és népdalaival is. A Táncok Bukovinából című összeállítás ugyan a népzene, a néptánc egy másik vonulatát képviselte, de láthatóan elnyerte a közönség tetszését. 

A következő percekben a szakmári Malomér csoport 28 táncosból álló formáció szakmári táncokkal rukkolt ki, majd a közönség a Garai Székelykör Egyesület táncosai előadásában györgyfalvi táncokat láthatott. 

A gálaműsort a Szakmári Hagyományőrző Egyesület több generációt egyesítő Kobolya csoportja folytatta, előadásukban a dél-alföldi táncok című produkciójukat élvezhette a közönség. A találkozó záró produkciójaként a házigazda Miske-Drágszél hagyományőrzői léptek fel, ezúttal a Beke Gizáról elnevezett drágszéli táncokat jelenítették meg. 

A jó hangulatú, mintegy másfél órás gálaműsor táncházzal, majd a Folkbeat Együttes élő koncertjével ért véget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában